STAP-budget

€ 1.000 voor een opleiding, training of cursus

Werkenden en werkzoekenden kunnen (vanaf 1 maart 2022) een STAP-budget van maximaal € 1.000 euro (inclusief btw) aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Een korte test of je hiervoor in aanmerking komt kun je hier doen.

STAP staat voor STimulering ArbeidsmarktPositie. Het is bedoeld voor jouw ontwikkeling, om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren.

Waaraan geef je het bedrag uit?
Er is per 1 maart j.l. een STAP-scholingsregister en hier moet de opleiding of scholingsactiviteit die je hebt uitgezocht op staan. Handig, zo weet je dat je een erkende opleiding hebt uitgekozen.

Weet je nog niet helemaal waaraan je het budget wilt uitgeven? Voor 15.000 mensen met als maximaal hoogst afgeronde opleiding mbo-2, is er ook NL leert door – Ontwikkeladvies per 1 april 2022. Je kunt je dan aanmelden voor gratis coaching met als mogelijk resultaat een richting of opleiding die bij jou past. Meer informatie en inschrijven kan hier. Voldoe jij niet aan de voorwaarden? In veel sectoren kunnen we kosteloos loopbaan- en scholingsadvies geven. Kijk onder ‘sectoren’ of jouw sector erbij staat.

Wanneer het bedrag van de opleiding hoger is dan het STAP-budget, dan dien je dit zelf te bekostigen. Maar misschien kun je het bespreekbaar maken bij jouw werkgever of stapelen vanuit bijvoorbeeld een leerrekening of een sectorpotje.

Aanvraag indienen
Je kunt hiervoor digitaal terecht bij het UWV en je hebt je Digi-D nodig. Liever iemand persoonlijk spreken die jou bij de aanvraag helpt? Er komen loketten waar je je kunt aanmelden bij de werkpleinen van het UWV. Op deze site kun je opzoeken welke dicht bij jou in de buurt zit. Let wel, de opleiding of scholingsactiviteit dient vanaf 4 weken (tijd welke nodig is om de aanvraag te verwerken) en maximaal 3 maanden na aanvraag te starten.

Binnen 4 weken zou je reactie moeten hebben ontvangen op de aanvraag.

Aanvraagperiodes

Elke 2 maanden start een nieuwe aanvraagperiode STAP-budget. Is het budget nu op? Probeer het dan opnieuw in een volgende aanvraagperiode.

 • 1 maart 2022 t/m 1 mei 2022
 • 2 mei 2022 t/m 30 juni 2022
 • 1 juli 2022 t/m 31 augustus 2022
 • 1 september 2022 t/m 31 oktober 2022
 • 1 november 2022 t/m 31 december 2022

Stappen in het kort
1. Eerst meld je je zelf aan bij de opleider voor de scholingsactiviteit die je wilt volgen. Controleer voor de zekerheid of deze is opgenomen in het scholingsregisterNa aanmelding ontvang je van de opleider een digitaal STAP-aanmeldingsbewijs.

2. Ga nu naar het STAP-portaalvraag een STAP-budget aan en upload het aanmeldingsbewijs.

3. Als het STAP-budget wordt toegekend, gaat hiervan een afschrift naar de opleider in de vorm van een inkooporder.

Meer informatie
Als je meer wilt weten, ga dan naar de website hoewerktnederland.nl. Je kunt hierop o.a. nalezen:

 • Wat is het STAP-budget precies?
 • Voor wie is het bedoeld is?
 • Welke opleidingen je kunt doen.
 • Hoe vraag je het STAP-budget aan?
 • Hoe verloopt het betalingsproces?
 • Stappenplan: wanneer welke (re)actie

Zelf aan de slag met jouw ontwikkeling en loopbaan; James helpt jou er graag bij!

Meer diensten voor jou