STAP-budget

€ 1.000 voor een opleiding, training of cursus

Werkenden en werkzoekenden kunnen (vanaf 1 maart 2022) een STAP-budget van maximaal € 1.000 euro (inclusief btw) aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Een korte test of je hiervoor in aanmerking komt kun je hier doen.

STAP staat voor STimulering ArbeidsmarktPositie. Het is bedoeld voor jouw ontwikkeling, om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren.

Waaraan geef je het bedrag uit?
Er is per 1 maart 2022 een STAP-scholingsregister en hier moet de opleiding of scholingsactiviteit die je hebt uitgezocht op staan. Handig, zo weet je dat je een erkende opleiding hebt uitgekozen. Meld je aan voor een voorinschrijving en je ontvangt een STAP-aanmeldingsbewijs. Dit bewijs is nodig om het STAP-budget aan te kunnen vragen.

Wanneer het bedrag van de opleiding hoger is dan het STAP-budget, dan dien je dit zelf te bekostigen. Maar misschien kun je het bespreekbaar maken bij jouw werkgever of stapelen vanuit bijvoorbeeld een leerrekening of een sectorpotje.

Weet je nog niet helemaal waaraan je het budget wilt uitgeven? In veel sectoren kunnen we kosteloos loopbaan- en scholingsadvies geven. Kijk onder ‘sectoren’ of jouw sector erbij staat of/en neem contact met ons op.

Aanvraag indienen
Je kunt hiervoor digitaal terecht bij het UWV. Je hebt je Digi-D nodig en het STAP-aanmeldingsbewijs van de opleider. Liever iemand persoonlijk spreken die jou bij de aanvraag helpt? Op deze site kun je opzoeken welke UWV dicht bij jou in de buurt zit.

Let wel, de opleiding of scholingsactiviteit dient vanaf 4 weken (tijd welke nodig is om de aanvraag te verwerken) en maximaal 3 maanden na aanvraag te starten.

Binnen 4 weken zou je reactie moeten hebben ontvangen op de aanvraag.

Aanvraagperiodes

Elke 2 maanden start een nieuwe aanvraagperiode STAP-budget. Is het budget nu op? Probeer het dan opnieuw in een volgende aanvraagperiode.

 • 2 januari 2023
 • 1 maart 2023 (mogelijk wordt dit 2 maart 2023)
 • 1 mei 2023
 • 3 juli 2023
 • 4 september 2023
 • 1 november 2023

Stappen in het kort
1. Eerst meld je je zelf aan bij de opleider voor de scholingsactiviteit die je wilt volgen. Controleer voor de zekerheid of deze is opgenomen in het scholingsregisterNa aanmelding ontvang je van de opleider een digitaal STAP-aanmeldingsbewijs.

2. Ga nu naar het STAP-portaalvraag een STAP-budget aan en upload het aanmeldingsbewijs.

3. Als het STAP-budget wordt toegekend, gaat hiervan een afschrift naar de opleider in de vorm van een inkooporder.

Meer informatie
Als je meer wilt weten, ga dan naar de website hoewerktnederland.nl. Je kunt hierop o.a. nalezen:

 • Wat is het STAP-budget precies?
 • Voor wie is het bedoeld is?
 • Welke opleidingen je kunt doen.
 • Hoe vraag je het STAP-budget aan?
 • Hoe verloopt het betalingsproces?
 • Stappenplan: wanneer welke (re)actie

Op het portaal loopbaancentraal staan 3 tips om het STAP-budget aan te vragen. Dit is de link.

Zelf aan de slag met jouw ontwikkeling en loopbaan; James helpt jou er graag bij!

Meer diensten voor jou