Ik ben al een aantal jaar werkzaam als loopbaancoach en met veel plezier. Toch sta ook ik wel eens stil bij de vraag of ik nog op m’n plek zit, of ik de juiste dingen doe en of ik nog meer ‘in de aanbieding’ heb. Als antwoord op deze vragen heb ik recent een langgekoesterde wens werkelijkheid laten worden, om geliefden in de echt te verbinden als trouwambtenaar. Ofwel BABS, Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Een verrijking van mijn loopbaanpad. En het mooie is, ik zie overeenkomsten tussen mijn werk als loopbaancoach en mijn rol als BABS.
Een BABS verbindt twee individuen in hun liefde voor elkaar. Op gelijke wijze speelt de loopbaancoach een rol in het bij elkaar brengen van werkgever en werknemer. Stel je voor dat de arbeidsmarkt een enorme dating pool is van mensen en werk. Om een goede match te vinden, is het belangrijk om te weten wat je wilt en wat je te bieden hebt. In zijn boek ‘De mythe van de arbeidsmarkt’ betoogt Paul de Beer dat de arbeidsmarkt inderdaad veel meer lijkt op een huwelijksmarkt dan om een bloemenmarkt, en dat het gaat om duurzame relaties. Een loopbaancoach kan helpen om je eigen vaardigheden en interesses beter te begrijpen en te matchen met de wensen en verwachtingen van de arbeidsmarkt. De loopbaancoach is dus eigenlijk de BABS op de arbeidsmarkt.
Een goede match is niet voldoende voor een duurzame relatie. Er is constant onderhoud nodig en af en toe een relatie check of loopbaancheck om te controleren of de relatie tussen werkgever en werknemer nog steeds goed functioneert. Net als in het huwelijk; zitten we op de juiste weg en voel ik me nog gelukkig in deze relatie? Hetzelfde geldt voor je loopbaan: als je merkt dat je niet langer gelukkig bent in je baan of stil staat in je ontwikkeling, is het tijd voor een loopbaancheck.
Zo kwam een kandidaat bij me met de vraag om haar te helpen naar ander werk, want haar huidige werk gaf haar niet voldoende energie meer. Samen ontdekten we dat ze al op een fijne werkplek zat met een goede werkgever, maar meer uitdaging in haar werk wilde. Dit zorgde voor onrust, én de behoefte een volgende stap te zetten. De kandidaat besloot een opleiding te volgen die haar in staat stelde haar taken en verantwoordelijkheden uit te breiden. Hierdoor is ze weer happy in haar werk én bij haar huidige werkgever. De vonk is terug.
Een loopbaancheck kan bestaan uit het onderzoeken van je interesses en vaardigheden, het in kaart brengen van je sterke en zwakke punten, het identificeren van je ambities en doelen, en het bepalen van de stappen die je wilt zetten om deze doelen te bereiken. Hierbij kan een loopbaancoach je helpen om een helder beeld te krijgen van je loopbaanontwikkeling en om te ontdekken wat voor jou de volgende stap is.
Conclusie: de BABS van de arbeidsmarkt, ofwel de loopbaancoach, speelt een belangrijke rol in een succesvolle en ‘liefdevolle’ relatie tussen werkgever en werknemer. Sta daarom af en toe stil bij je loopbaanontwikkeling en de relatie met je werk(gever) en gun jezelf die ‘Ja, ik wil’- check-up!
