“ De echte ontdekkingsreis bestaat er niet uit zoveel mogelijk nieuwe landen te zien maar de werkelijkheid met nieuwe ogen te bekijken.” Dat schreef de schrijver Marcel Proust aan het begin van de 20e eeuw.
Vraagt deze tijd van ons om hetzelfde te doen? Onze werk-werkelijkheid opnieuw uit te vinden? We maken in ons leven allemaal diverse periodes van onzekerheid mee: in de persoonlijke sfeer, binnen onze families of in een werkperiode. De Corona crisis en de daarmee gepaarde onzekerheid; ik geloof dat niemand die kent. Dit is volkomen onbekend terrein. Mijn collega Karlien vroeg zich in haar blog al af: hoe zal het werk er uitzien als dit straks achter de rug is? Wat betekent dit alles voor je werk op de korte termijn, op de middellange termijn?
Wellicht niet nu het juiste moment om daar over na te denken, je hebt wel wat anders aan je hoofd. Tegelijkertijd, het kan haast niet anders, ben je juist nu bezig na te denken over je werk. Hoe combineer je het werk en de planning voor de toekomst, terwijl je ook met een schuin oog op de kinderen moet letten? Lynda Gratton* heeft het er in haar boek “Het 100-jarig leven” over dat het in deze arbeidsmarkt steeds waarschijnlijker gaat worden dat verschillende periodes elkaar zullen afwisselen: periodes van zorg, periodes van opleiding, periodes zonder baan, een sabbatical. Ze noemt dat “ the multi stage life”. Ongetwijfeld had ze hier niet deze crisis van het Corona virus in gedachten.
Wat ze wel bedoelde is dat het zinvol is regelmatig stil te staan bij persoonlijke en werk gerelateerde kwesties. Waar heel concreet over nagedacht kan worden met vragen als “Wat wil ik nog leren en ontwikkelen om het voor mezelf leuk en interessant te houden” maar zeker ook “Hoe ga ik om met veranderingen als ik van de ene fase in de andere terecht kom? Hoe flexibel kan ik me daarbij opstellen en wat heb ik daar nog voor nodig?”
Het ontwikkelen van wat ze noemt “serieel meesterschap” speelt daarin een cruciale rol: Hoe word je steeds beter op een bepaald terrein en als je dat goed beheerst, welke vervolgstappen neem je dan? Je bouwt op deze manier je eigen vakmanschap, steeds verder uit. Dat maakt je weerbaar en sterker, in goede en minder goede tijden.
Het is de missie van James mensen te ondersteunen hun vragen helder te krijgen en op een andere manier naar de loopbaan te kijken, om zo stappen te zetten in de eigen loopbaan. Ook in een tijd waarin je je ongewild buiten je comfortzone bevindt. Jezelf blijven ontwikkelen als “vakmens”, welk vak het ook is, wat je ook doet, daar is nu en straks echt behoefte aan. Ongeacht in welke werk-werkelijkheid dat is of zal zijn.
Paul Vissers
* “The 100-year life” , L. Gratton & A. Scott