“Zou jij mijn stok achter de deur willen zijn?” vraagt Kristel als ik haar vraag wanneer zij mij haar aangepaste cv gaat mailen. Kristel is een enthousiaste, leergierige vrouw van 49 jaar. Zij heeft als leidinggevende gewerkt in een drogisterij, maar helaas is zij door een reorganisatie haar baan kwijt geraakt. Zij is een loopbaantraject gestart omdat zij graag hulp wil bij het vinden van een nieuwe baan. Het hebben van een ‘deadline’ helpt Kristel om haar cv up-to-date te maken.
De vraag of ik iemands stok achter de deur wil zijn krijg ik veel vaker tijdens loopbaantrajecten. Oók Francesca (docent basisonderwijs, 46 jaar) vraagt mij dit. Zij wil graag tijdens haar loopbaantraject onderzoek doen naar haar talenten. Hieruit komt naar voren dat zij meer zou willen doen met haar schrijf- en kooktalent. Het idee om een blog bij te gaan houden met recepten spreekt haar aan. Door een ‘deadline’ af te spreken lukt het haar om vóór onze volgende sessie een netwerkgesprek te plannen met een bekende ‘foodblogger’ en daar tijdens de coachsessie verslag van te doen.
Meestal wordt de uitdrukking: ‘een stok achter de deur’ in positieve zin gebruikt als ‘een extra motivatie om iets te bereiken’. Het kan natuurlijk prettig zijn om afspraken te maken met je loopbaancoach, zodat je gemotiveerd bent om daadwerkelijk stappen te zetten. Deze ‘stok achter de deur’ is een vorm van ‘extrinsieke motivatie’.
Bij extrinsieke motivatie doe je namelijk iets omdat er een andere externe prikkel is die je drijft. Intrinsieke motivatie is de motivatie die vanuit jezelf komt. Als je intrinsiek gemotiveerd bent, doe je iets omdat je het graag wilt. Je neemt dan zélf de regie over je loopbaan en/of leven. Als je enthousiast bent deel je graag je goede voornemens met mensen om je heen, die belangrijk voor je zijn. Dit verhoogt jouw intrinsieke motivatie.
Wil je een volgende stap in je loopbaan zetten, zoals bijvoorbeeld het volgen van een opleiding om je verder te ontwikkelen, het uitbreiden of aanpassen van je huidige functie of het vergroten van je inzetbaarheid of aantrekkelijkheid voor de arbeidsmarkt, dan kan een persoonlijk actieplan een hulpmiddel zijn om jouw intrinsieke motivatie te vergroten.
Wil je meer weten over hoe je een actieplan maakt, kijk dan eens op LoopbaanCentraal. Met behulp van een persoonlijk actieplan creëer je als het ware een ‘eigen stok achter de deur’. Dat hoef ik Kristel overigens niet meer uit te leggen. Zij weet goed wat ze wil en zoekt gewoon nog een tweede stok. En daar teken ik graag voor.
Gerda Fellinger