Hoe leerambassadeurs bijdragen aan behoud van personeel

812

Ik heb helemaal geen tijd voor het volgen van een training. Mijn e-mailbox is ontploft als ik een dag afwezig ben” zegt een deelnemer van een NL Leert Door traject als we bij het gespreksonderwerp scholing zijn aanbeland. Zij heeft de wens om door te groeien naar een functie als teamleider en heeft die cursus daarbij nodig. Door de vele openstaande vacatures op haar afdeling heeft zij het gevoel, dat zij geen vrij meer kan nemen. Onlangs kwam er een functie als teamleider vrij op haar afdeling en deze baan ging naar iemand van buiten de organisatie. Zij beschikte helaas niet over de juiste papieren. Zij baalt hier flink van en is daarom op zoek naar ander werk.

“HR-medewerkers zijn alleen maar bezig met het werven van nieuwe werknemers en hebben helemaal geen tijd meer voor scholing en ontwikkeling voor zittende medewerkers”, zucht een projectleider van een O&O fonds. Het lukt hem maar niet om bedrijven te vinden die met hem mee willen doen.

Dit zijn zomaar gesprekken waarin ik zie wat personeelstekort met werkgevers en werknemers doet. Werkgevers werven bij openstaande vacatures vooral medewerkers buiten de organisatie en stimuleren hun eigen personeel te weinig kans om  door te stromen naar een andere functie. Medewerkers raken zo gedemotiveerd en gaan op zoek naar een andere werkgever. Ik vind dit zo jammer. Als je als werkgever je medewerkers actiever gidst en steunt, zijn ze gelukkiger en gemotiveerder en blijven ze langer behouden voor het werk.

Gelukkig kom ik ook mooie voorbeelden tegen. Zo had ik gisteren een gesprek met een mevrouw die wél die kans van haar werkgever heeft gekregen. Ze vertelde dat zij eerst werkte als medewerker P&O en zich op haar 58e heeft  laten omscholen tot bijstandsconsulent. Ondanks tegenslagen in haar leven, is ze zo blij dat ze deze kans heeft gekregen. Leren heeft haar zoveel moois gebracht, dat zij dit ook haar collega’s gunt. Zij wil om die reden leerambassadeur worden. Ook om te promoten dat je nooit te oud bent om te leren.

Leerambassadeurs zijn ‘maatjes’ die collega’s op weg helpen om een stapje verder te zetten in hun opleiding en ontwikkeling. Zij kunnen collega’s helpen bij bijvoorbeeld het zoeken van een geschikte opleiding of cursus. Of ontdekken wat iemand precies wil en kan. Dit alles gebeurt op een laagdrempelige manier. Leerambassadeurs moedigen hun collega’s aan om toch te solliciteren op die ene functie of zich te laten omscholen. En vormen daarmee een bouwsteen voor beter inzetbare werknemers.

Ben je als werkgever bereid om in je medewerkers te investeren, juist om ze te behouden en personeelstekort te voorkomen? Voor meer informatie kijk op James Loopbaan – Leerambassadeurs en/ of stuur mij een berichtje.

Saskia Marsman

Meer Expertise