Veel mensen zeggen tegen loopbaancoaches dat ze moeite hebben om zichzelf te verkopen tijdens sollicitatiegesprekken. Doe dat niet, zeggen wij als loopbaancoaches. Nadat de wenkbrauwen niet meer gefronst zijn lichten we toe waarom we dat zeggen. Ons advies: solliciteer vanuit wie je bent. Wat dat inhoudt leggen we uit.
Als sinds jaar en dag ligt er een druk op solliciteren en met name de sollicitatiegesprekken. De tijd die mensen moeten investeren om überhaupt door de brievenronde te komen en een uitnodiging te krijgen voor een eerste kennismaking, is groot. En dan begint de sollicitatie pas echt. De zenuwen stapelen zich op omdat het voor veel mensen lastig is om zich voor te bereiden op een gesprek. Hoe kun je dan tóch vanuit wie je bent solliciteren? Zeker als je overal hoort dat er in de huidige arbeidsmarkt zoveel banen zijn en je toch niet wordt aangenomen bij de baan van je dromen.
In de training Onderscheidend Solliciteren adviseren wij werkzoekenden vooral vanuit de kennis die je over jezelf hebt de vacature te benaderen. Dat vraagt een goed beeld van jezelf met dito eigenwaarde. Wees bewust van wat je te bieden hebt en hoe je dit kunt verwoorden in een brief en een gesprek. In de training -en de begeleiding van de loopbaancoach- nemen we je mee om je eigen onderscheidende woorden te kiezen. Want anderen zijn er genoeg dus die hoef je niet te kopiëren. Het is al lastig genoeg jezelf te zijn. Maar daar ligt wel de kracht van ieder van ons.
Daarnaast vertellen wij de deelnemers dat er veel wordt ‘afgefantaseerd’ in een vacaturetekst. Elk bedrijf is op zoek naar het schaap met de vijf poten. Er worden heel veel eisen gesteld maar vrijwel geen enkele vacaturetekst vertelt werkelijk wat je gaat doen of hoe de dag er écht uitziet. Hier ligt een nadrukkelijke kans om te achterhalen hoe je daar wel achter komt. Elke deelnemer gaat oefenen door te bellen en vragen te stellen over de invulling van het werk. Wat moet ik als eerste doen als ik bij u kom werken? Wat is de grootste uitdaging in deze functie? Door dergelijke vragen te stellen, vertelt je potentiële toekomstige collega over de werkelijke aard van het werk. En die informatie gebruik jij in je brief. Zo herkent de lezer zijn of haar eigen tekst en laat jij zien dat je begrepen hebt wat belangrijk is.
Deelnemers aan de training waarderen de praktische tips en persoonlijke begeleiding die ze krijgen. Ook de interactie als groep is bijzonder. Mensen met totaal verschillende achtergronden maar wel eenzelfde behoefte (een baan vinden) ondersteunen elkaar tijdens het proces. Met meer vertrouwen en zelfkennis vervolgen werkzoekenden hun loopbaanpad.

Richard Draaijer