In een dynamische arbeidsmarkt is het essentieel dat werkenden – óók diegenen met een kwetsbare positie – de juiste ondersteuning krijgen om hun inzetbaarheid te behouden en te versterken.
Het project Versterking voor loopbaanbegeleiding binnen vakbonden wordt gefinancierd via een Erasmus+ small-scale partnership en heeft als doel de loopbaanbegeleiding voor volwassenen te verbeteren door het implementeren van een Noors kwaliteitskader voor loopbaanbegeleiding. De looptijd van het project is: december 2024 tot en met november 2026.
Samen met onze partners (Saxion en Karriertelefonen HK) ontwikkelen we op maat gemaakte interventies die de positie van vakbonden in de loopbaanontwikkeling van werkenden zullen versterken. Ontdek op deze pagina hoe dit project bijdraagt aan een inclusievere arbeidsmarkt en hoe vakbonden hun impact kunnen vergroten.
Onze projectreis: van aanvraag tot slotconferentie
Aanvraag
Aanvraag Project
Studiereis naar Kopenhagen
Inspirerende kick-off van ons Erasmus-+ project in Kopenhagen met James, CNV, Saxion en internationale partners: samen werken we aan loopbaanbegeleiding die individuele én collectieve belangen verbindt.
Verslag op LinkedinVragen & antwoorden
Waar richt het project zich op?
- De ontwikkeling van op maat gemaakte interventies die gebaseerd zijn op de loopbaancompetenties van het Noorse kwaliteitskader. Deze interventies zullen in stappen worden ontworpen, uitgevoerd, geëvalueerd en gemonitord. Het doel is ook om de impact van deze interventies meetbaar te maken.
- Het versterken van de rol van vakbonden in loopbaanontwikkeling. Vakbonden spelen een cruciale rol in het project, omdat zij direct contact hebben met praktisch geschoolde werknemers en een inclusieve arbeidsmarkt kunnen bevorderen.
Voor wie is dit project?
De belangrijkste doelgroep van dit project zijn volwassen werkenden die het lastig vinden om hun positie op de huidige en toekomstige arbeidsmarkt te behouden. Denk hierbij aan mensen die:
- Een risico lopen om achter te raken op het gebied van vaardigheden en loopbaanontwikkeling
- Moeite hebben om hun eigen loopbaan proactief te managen in een snel veranderende arbeidsmarkt
- Barrières ervaren bij leren, (bij)scholing, ontwikkeling van vaardigheden en loopbaankeuzes
- Minder vaak deelnemen aan ‘een leven lang leren’
- Moeilijker toegang hebben tot loopbaancoaching
Binnen deze groep wordt speciale aandacht besteed aan praktisch geschoolde werknemers, omdat zij een groter risico lopen op werkloosheid en sociale uitsluiting.
Waarom is dit project belangrijk?
Het project biedt een oplossing voor de uitdagingen waarmee volwassenen, vooral laaggeschoolde werkenden, te maken hebben bij het behouden van hun inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. Het versterkt de rol van vakbonden in het bieden van loopbaanbegeleiding aan wie dat nodig heeft.
Welke activiteiten worden er uitgevoerd?
Het project omvat activiteiten zoals het ontwerpen en testen van loopbaaninterventies, het valideren van tools, en het versterken van de rol van vakbonden in loopbaanontwikkeling.
Er is ook een afsluitende conferentie in de zomer van 2026 op de Saxion Hogeschool in Deventer om de resultaten te presenteren.
Hoe draagt dit project bij aan de Europese doelstellingen?
Het project ondersteunt de Europese doelstellingen voor sociale rechtvaardigheid door vakbonden als sleutelpartners te positioneren in loopbaanbegeleiding, vooral voor werkenden die het meest kwetsbaar zijn.
Wat zijn de verwachte resultaten?
Verwachte resultaten zijn innovatieve loopbaanpraktijken, concrete interventies met impact, en een versterkte samenwerking tussen internationale partners.
Wie zijn de partners?
- James: hét loopbaancentrum binnen de vakbond CNV. James is tevens projectleider
- Saxion Hogeschool met expertise op het gebied van loopbaanbegeleiding, inclusie en een leven lang ontwikkelen
- KarriereTelefonen; loopbaandienstverlening vanuit de Deense vakbond HK
Betrokken bij dit project zijn:
- De Nederlandse vakbond CNV
- De Deense vakbond HK
- De Noorse Directie voor Hoger Onderwijs en Vaardigheden, die het Noorse nationale kwaliteitskader heeft ontwikkeld en het project actief ondersteunt met hun expertise
De samenwerking tussen deze partners biedt veel meerwaarde, waarbij vakbonden de praktische context en toegang tot de doelgroep bieden, Saxion de expertise in onderzoek en ontwikkeling levert, en de Noorse directie kennis over het kwaliteitskader deelt.
Waar kan ik meer informatie vinden over de voortgang van het project?
Updates over het project, inclusief resultaten en evenementen, zullen regelmatig op deze webpagina worden gedeeld en op LinkedIn (@James – jouw loopbaanexpert).
Wil je meer weten of direct in contact komen? Kijk dan bij het kopje ‘Meer weten’ en neem contact op met de projectleider van ‘Versterking voor loopbaanbegeleiding binnen vakbonden’, Jouke Post.
