Femke in haar zoektocht naar een droombaan

1180

Met een hbo-diploma HEAO Bedrijfseconomie op zak was Femke altijd werkzaam in de financiële wereld. Tot ze op een dag besloot om haar succesvolle carrière om te gooien en haar hart te volgen. We maken kennis met Femke en het dappere besluit dat ze onlangs heeft genomen.

Loopbaan in vogelvlucht

Femke heeft verschillende banen in de financiële wereld op haar cv staan. “Ik deed een duale opleiding, dus ik werkte tijdens mijn studie al bij een accountantskantoor als junior assistent accountant en als medewerker financiële administratie bij een vastgoedbedrijf. Later kwam ik bij Novamedia terecht, het bedrijf achter onder andere de Postcode Loterij en de Bankgiroloterij. Na mijn studie ben ik aan de slag gegaan als medewerker control voor de Postcode Loterij. Deze organisaties waren allemaal gevestigd in Amsterdam. Toen ik naar Maarssen verhuisde en mijn oudste dochter geboren werd, startte ik op de control afdeling van de Willibrord Stichting. Dat is een overkoepelende stichting voor middelbare scholen in de regio Utrecht. Na acht jaar kreeg ik hier de kans om door te groeien naar teamleider financiën. Dit heb ik drie jaar gedaan.”

Een dapper besluit

Toch besloot Femke haar baan als teamleider financiën op te zeggen en volledig uit haar comfortzone te stappen. “Ik kwam op een punt in mijn carrière waarop ik dacht: dit is het niet meer voor mij. Na een aantal sollicitaties kwam ik tot het inzicht dat ik niet in de financiën verder wil. Ik wilde eens iets heel anders doen. Even uit de financiële cijfers, de procedures en regels. Maar wat wist ik niet. Om dit uit te zoeken ben ik gestopt als teamleider zonder te weten wat ik daarna ging doen. Een eng besluit, vooral als je je bedenkt dat ik met een controller achtergrond altijd voor zekerheid ben gegaan.”

Loopbaancoach

Na haar ontslag is Femke zich breed gaan oriënteren onder begeleiding van een loopbaancoach. “Mijn loopbaancoach helpt me bij het vinden van de weg, ze geeft tips en tricks en maakt gedachten concreet. Ze gelooft helemaal in wat ik aangeef en ze denkt mee in wat de mogelijkheden zijn. Ook helpt ze met praktische zaken zoals het upgraden van mijn cv en het maken van plannen. Na een bijeenkomst stellen we acties op zodat ik weet wat ik de komende tijd ga doen of uitzoeken. Door haar blijft er voortgang in mijn zoektocht zitten en zie ik meer mogelijkheden.”

Langzaam een beter beeld

Nu, vijf maanden later, heeft Femke een opleiding interieurstyling afgerond en krijgt ze langzaamaan een idee van wat ze zou willen. “Ik ben van mezelf heel creatief: ik hou van theater, schrijven, klussen en ik speel zelf toneel. Als kind schreef ik ook veel en fantaseerde ik graag. Nu ik mijn carrière op pauze heb gezet, komt dat creatieve in mij weer naar boven. Daarom ben ik de opleiding interieurstyling gaan doen. Nu ik deze heb afgerond, lijkt het me leuk om interieuradvies te combineren met communicatie bij een kleine woonwinkel. Of dit een einddoel is weet ik niet, maar dit is iets dat recent door mijn hoofd gaat.”

Talenten benutten

Als Femke terugkijkt op haar loopbaan tot nu toe, zijn er een aantal dingen die ze wel zeker weet. “Ik denk graag mee en ik ben creatief en resultaatgericht. Die eigenschappen wil ik gebruiken in mijn toekomstige functie. Die resultaatgerichtheid kwam ook zeker terug in mijn vorige functies. Op de momenten waarop wij rapporteerden over hoe de organisatie er financieel voor staat bijvoorbeeld. Deze functies hebben daarom lang bij me gepast. Ik zoek nu meer vrijheid en ruimte voor eigen ingeving en ideeën. Hoe dan ook wil ik graag blij thuiskomen van mijn werk en werken voor een bedrijf dat zichtbare producten of diensten levert die iets moois toevoegen aan het leven.”

Begin van een carrièreswitch

Femke: “Ik sta aan het begin van een carrièreswitch die voelt als een soort zoektocht buiten mijn comfortzone. Die zoektocht is niet altijd even makkelijk, maar tegelijkertijd brengt het ook veel leuke dingen en sta ik veel meer open.”

Reactie van de loopbaancoach: Hilde Stringa

“Femke beschrijft haar loopbaan in de financiële sector feitelijk en zakelijk. Maar de zoektocht en ontdekkingen die ze nu doet, komen uit haar hart. Een heel herkenbaar verhaal.

Het lijkt erop dat Femke bezig is om haar talent te ontdekken en vooral te ontdekken hoe ze haar talenten in haar werk kan inzetten. Dit is een mooi proces. Je ziet vaak dat mensen niet alleen terugkijken op hun loopbaan, maar ook op hun levensloop. Er komen vragen naar boven als: wat waren momenten waarop je met passie en plezier aan iets bezig was? Wanneer ben je helemaal in je element en wat doe je dan?

Familie, vrienden, (oud) collega’s en andere mensen uit je omgeving kunnen je goed helpen bij het beantwoorden van deze vragen. Vraag hen gerust naar de beste versie van jou.

Ik weet dat het ook een lastig proces kan zijn. De puzzel is nog niet compleet. Maar dat komt. Wees vooral trots op elk puzzelstukje dat je gaandeweg legt.”

Meer Ervaringen