Met de toenemende vergrijzing en de stijgende pensioenleeftijd, komt de vraag op: hoe lang moeten we nog doorwerken? Volgens de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) is mijn exacte AOW-leeftijd nog niet bekend, maar voorlopig lijkt het 67 jaar en 9 maanden te worden.
Wil ik tot mijn pensioen doorwerken of móet ik tot aan mijn pensioen doorwerken?
Hoeveel centimeter moet ik nog werken?
Onlangs deden we op het werk een Train de Trainer-dag met als thema “Weten Wat je Wilt”. Deze training is bedoeld voor mensen die werken en niet goed weten wat ze (nog meer) zouden kunnen doen en welke andere functies bij hen zouden passen.

Mijn collega Leih Beelen gaf deze dag een leuke en praktische oefening. Iedereen ontving een meetlint van 100 centimeter, wat symbool stond voor de verwachte leeftijd die we hopelijk kunnen bereiken. De oefening ging als volgt: je neemt je huidige leeftijd en scheurt het meetlint op dat punt doormidden. Het interessante, en voor mij ook confronterende, van deze oefening is dat je op deze manier visueel inzichtelijk krijgt hoe oud je bent. Ik ben dus al óver de helft. Daarna vroeg Leih: op welke leeftijd hoop je te kunnen stoppen met werken, ervan uitgaande dat alles mogelijk is? Deze toevoeging was belangrijk, want financieel heb ik helaas weinig keuze.
Heel eerlijk vind ik 60 jaar een mooi moment om te zeggen, het is wel genoeg zo voor mij. In mijn geval betekent dit dat ik nog maar zes centimeter hoef te werken! Daar mag ik ook weer scheuren en het stuk wat daarna komt wegleggen. Ineens heb ik nog maar een kort stukje van zes centimeter in mijn handen. Nu ben ik niet zo jaloers meer op Meike, die behoorlijk meer centimeters heeft overgehouden.
Wat heb je nodig?
In ons team kiest het merendeel ervoor door te werken na hun 67e. Dit brengt mij aan het twijfelen en levert zelfs wat schaamte op. Zouden ze me lui vinden? En denken anderen nu dat ik mijn werk niet leuk vind? Ondanks deze gedachten blijf ik bij mijn gevoel; diep van binnen weet ik immers “It’s never gonna happen”! Dromen mag toch?
Dan komt de vraag: Wat heb je nodig om die laatste jaren vol te maken? Een intrigerende vraag. Naast leuke collega’s, boeiend werk en de vrijheid die ik nu al heb, besef ik dat vooral vitaliteit essentieel is. Kortom, energie! Misschien is dat precies waarom ik me nu niet kan voorstellen dat ik nog ruim 13 jaar zou werken.
Werken, leuk! Maar waarom gaat er zoveel vrije tijd in zitten?
Het lijkt nog maar gisteren dat mijn dochter ademloos naar haar lievelingsserie Winx club keek. Ik herinner me vooral dit zinnetje nog uit het introliedje: Energie bewegen, wie houdt me tegen?
Ik ben de laatste jaren steeds een paar uurtjes meer gaan werken. Gewoon, omdat het kan. Ik heb er ook de tijd voor. Ik werk momenteel vier keer 9 uur. Mijn dochter is inmiddels 22 jaar oud en het huis uit, dus voor haar hoef ik niet meer minder te werken. Bovendien is het financieel prettig dat ik meer uren ben gaan werken. Alleen iedere avond als ik rond zessen, half zeven stop, dan ben ik moe. Echt moe! Ik moet daarna nog de hond uitlaten, koken, eten en opruimen in huis. Een goede vriendin van mij vraagt regelmatig doordeweeks of ik nog zin heb om een drankje te doen. Helaas trek ik dit echt niet meer. Is dit tijdelijk? Zijn het de hormonen? Wordt dit weer beter? Ik geniet ervan als het weekend begint en ik kan uitslapen en doen waar ik zin in heb. Of beter gezegd, als ik níet hoef te doen waar ik geen zin in heb.
Hoe blijf ik nog zes centimeter met energie werken?
Natuurlijk kan ik advies en tips geven over gezondheid en wat te doen. Maar als loopbaancoach ga je altijd voor de vraag achter de vraag. Waar krijg ik energie van en wat kan ik daar zelf aan doen? Dit gaat een laagje dieper dan zoveel stuks fruit eten en 10.000 stappen zetten op een dag. Iedere vraag leidt tot een volgende vraag; wat vind ik echt belangrijk? Waar heb ik invloed op en wat kan ik doen om met plezier en energie te werken? Morgen, vandaag en nog zes centimeter meer.
Zijn mijn antwoorden ook jouw antwoorden? Ik weet zeker van niet. Maar ik wil ook jou laten nadenken. Nadenken over wat jij nog wilt de komende jaren. Soms liggen de antwoorden in hele kleine veranderingen. Een collega adviseerde mij bijvoorbeeld om twee keer in de maand een paar uur op mijn vrije vrijdag te werken. Zo kan ik deze uren mooi compenseren door op andere dagen eerder te stoppen. Zo simpel en klein kan een antwoord zijn.
Hoe wil jij je werk doen en wat heb jij nodig om jouw aantal centimeters te blijven werken?

Fiona Knepper