Iedereen duurzaam werk

921

“Iedereen is nodig, iedereen hoort erbij, en iedereen heeft recht op duurzaam en passend werk. Dat is een maatschappelijke opdracht”

De werkvoorbereider die dagen moed verzamelt voor hij ons durft te bellen. Hij loopt vast in zijn werk, slaapt er slecht van. Zijn werkgever weet van niets. Of hij eens met iemand kan praten over z’n baan. De vrouw die na wikken en wegen haar managementbaan opzegt om in de jeugdzorg te gaan werken, daar vastloopt op regels en administratie én haar baan weer verliest. Ze meldt zich voor de verlies-van-werk training en deelt daar voor het eerst hoe mislukt ze zich voelt. De schoonmaker die de stoute schoenen aantrekt en zich gaat omscholen, maar nog zoveel hobbels tegenkomt. De verkoper die echt even niet meer weet hoe het verder moet op een faillissementsbijeenkomst. Je hoeft bij James je oor maar te luister te leggen bij collega loopbaancoaches, projectmedewerkers en de hobbelige loopbaanpaden vliegen je om de oren.

“Van oudsher werken vakbonden al samen met sectoren en werkgevers om afspraken te maken over loopbaanontwikkeling voor werknemers, via cao’s en opleidingsfondsen”
Nu 2023 ten einde loopt, James volgend jaar al weer 10 jaar bestaat, én we volop gesprekken voeren over de nieuwe Arbeidsmarktinfrastructuur, gaan mijn gedachten soms terug naar de start van James, als loopbaandochter van CNV in 2014. We droomden groot. Loopbaanondersteuning zou een recht moeten zijn, ondersteuning dicht op de werkvloer, voor iedereen. Om op tijd bij te sturen, als je baan dreigt te veranderen of verdwijnen, als je weet dat je het fysiek niet nog eens 10 jaar volhoudt. Loopbaandienstverlening, niet als verdienmodel maar als een voorziening waar iedereen terecht kan. Met CNV, FNV, werkgevers, sectoren, bouwden we aan sectorale programma’s van loopbaanchecks tot leerpotjes, trokken de werkvloer op om werkenden te bevragen op hún toekomstdromen. In steeds meer sectoren komt het thema op de agenda, en gelukkig durven meer sectoren het aan te investeren in loopbaanstappen van werknemers. Maar sectorale programma’s zijn vaak tijdelijk en afhankelijk van financiering en draagvlak in de sector. Ook kan het frustreren als andere sectoren niet thuis geven als er een intersectorale stap gemaakt wordt. 

“Op dit moment werken vakbonden in het hele land samen met UWV, gemeenten, onderwijs en werkgevers om werkenden en werkzoekenden te begeleiden naar passend en duurzaam werk.”
Daarom grepen we in Corona tijd als CNV en FNV met beide handen de kans om in 35 arbeidsmarktregio’s, met andere partijen te bouwen aan centra waar werkenden én werkzoekenden terecht kunnen met hulpvragen over hun werk en ontwikkeling. Een bijzondere tijd waarin ik vanuit mijn tuinhuisje -want verplicht thuiswerken- van regio naar regio hopte. Zo mooi hoe we inmiddels over de muren heen, mensen veel verder kunnen helpen dan als partijen los van elkaar. Hoe we budget stapelen om hen vanuit zowel regio als sector, zowel preventief als curatief te ondersteunen. Samen kunnen we daardoor onderzoeken hoe we systemen beter kunnen laten werken. Bijvoorbeeld voor die vrouw, wiens baan op de tocht staat, die wil omscholen tot revalidatietechnicus, maar niet mee kan doen zolang ze geen uitkering heeft.

“Loopbaanondersteuning zou voor werkenden en werkzoekenden gratis en laagdrempelig moeten zijn.”
Voor CNV en FNV is het duidelijk, in 2024 en daarna gaan we verder op deze weg. Onder de vlag van de Vakbeweging. Juist om de mensen die dat extra zetje nodig hebben te kunnen helpen. Om de blije, trotse berichtjes van mensen die hun diploma hebben gehaald, werkplezier terug hebben gevonden, die omgeschoold zijn, en nieuw werk hebben gevonden. Of gewoon veel beter weten wat ze waard zijn op de arbeidsmarkt.

We hebben er een filmpje van gemaakt. Daarin legt FNV-collega Yde van de Burgh uit waarom iedereen recht heeft op loopbaanhulp en wat de vakbonden daarin doen. In dat filmpje komen ook de quotes hierboven terug, het kijken waard!


Rest mij nog jullie liefdevolle kerstdagen toe te wensen, en moed en vertrouwen om in 2024 dromen te blijven najagen.

Ronde foto van Karlien Haak, schrijver van deze blog

Karlien Haak

Meer Ervaringen