Janny, bedankt!

2256

In 2018 sprak ik Janny, nadat zij zich had aangemeld voor het scholingsfonds van de Schoonmaak. Ze vertelde dat ze een opleiding richting de zorg wilde gaan volgen. En Janny wist waar ze het over had. Ze maakte al enkele jaren schoon in een verzorgingshuis.

Toch had ze ook nog twijfels, werken met injecties en pillen leek haar erg ingewikkeld. We ontdekten dat contact met mensen en iets voor anderen betekenen, belangrijke waarden voor Janny zijn. En die vind je niet alleen terug in verplegende functies. Janny keek nog eens rond in ‘haar’ verzorgingshuis, en liep daar aan tegen de functie van voedingsassistent. Dat bleek een mooie match. Ze vond een passende opleiding, specifiek gericht op een functie in de ouderenzorg. Het begin was best even lastig want hoe leer je ook al weer?

Na twee maanden kreeg ik een appje van Janny dat ze de stoute schoenen had aangetrokken. Ze had bij het verzorgingshuis gevraagd of ze in aanmerking kwam voor de –net vrijgekomen- vacature voor voedingsassistent. En ze kreeg de baan! Ze vertelde me dat het volgen van de opleiding haar al zoveel zelfvertrouwen had gegeven dat ze die stap durfde zetten. Toen ik vroeg hoe het studeren ging, vertelde ze trots dat ze alle toetsen tot dan toe had gehaald. En een bijkomend effect, ook haar dochter kreeg weer meer motivatie om háár opleiding af te maken.

Na weer een aantal maanden kreeg ik van Janny het bericht dat ze de opleiding succesvol had afgerond. Ik belde haar meteen. Janny vertelde me wat een impact een opleiding van negen maanden op haar leven én dat van haar gezin had gehad. Voor haarzelf bevestiging van haar kunnen, meer zelfvertrouwen, meer kennis én een nieuwe baan. Voor haar kinderen een voorbeeld van wat je met motivatie en doorzettingsvermogen bereikt. En voor haar man, die kampt met een arbeidsbeperking, de mogelijkheid om het in zijn werk iets rustiger aan te doen.

Na het telefoontje met Janny, viel ik even stil. Hoe bijzonder dat, wat begon als een kleine loopbaanstap, zoveel impact kan hebben. Wat fijn dat er binnen de sector schoonmaak zo’n prachtige regeling is, die mensen echt nieuwe kansen geeft. En wat mooi dat ik daar als loopbaancoach een bijdrage in mag leveren, door mensen te helpen verder te kijken.

Iedereen, een mooie, leerzame zomer gewenst, en Janny, bedankt!

Janet Knoop

Meer Ervaringen