Metaalbewerker aan het stuur

1584

“Voor de meesten is zelfsturing te leren, als ze maar genoeg stimulansen, ruimte en begeleiding krijgen.” Dat schreef Tom Luken in de blog ‘zelfsturing en de realiteit’. Als loopbaancoach bij James begeleid ik uiteenlopende groepen werknemers, waar onder veel mensen in praktijkberoepen: de havens, schoonmaak of de metaal. Mensen die, niet meteen warme gevoelens krijgen bij het woord loopbaancoaching. En toch.

Mevrouw Jansen belde in juni haar vakbond, omdat ze haar man (57) iedere dag, geïrriteerd, oververmoeid, angstig en overbezorgd thuis zag komen van zijn werk. Meneer Jansen voelde zich steeds vaker geschoffeerd en gekleineerd door zijn baas. Hij sliep er slecht van en was ook in zijn vrije tijd niet meer zijn vrolijke, vriendelijke zelf. Mevrouw Jansen wilde haar man helpen maar wist niet meer hoe. De vakbondsmedewerker, opperde na een gesprek dat loopbaanbegeleiding –eventueel naar ander werk- een oplossing zou kunnen zijn. In de Metaal cao is afgesproken dat werknemers gebruik kunnen maken van een scholingsvoucher. Meneer Jansen, die zich al opgelucht voelde bij de gedachte dat er uitwegen bestaan, zette de scholingsvoucher in voor ondersteuning door een loopbaancoach.

Meneer Jansen en zijn echtgenote zijn vijf keer bij mij geweest. Zij wilden graag samen komen, en dat vind ik meestal goed, omdat dit het proces enorm kan versterken. In de gesprekken is goed en onbevooroordeeld luisteren naar iemands probleem cruciaal. De gesprekken zijn altijd vertrouwelijk en ook dat is natuurlijk essentieel. We hebben de huidige situatie besproken en meneer Jansen heeft uitgezocht wat nu echt belangrijk voor hem is. Daarnaast hebben we de relatie tussen hem en zijn directeur geanalyseerd. Belangrijk in deze coaching is, inzicht geven in communicatiestijlen, rollen en verhoudingen. Zo leren mensen dat zij zelf ook invloed hebben op hoe anderen op de werkvloer met hen omgaan.

Meneer Jansen vertelt me dat hij zichzelf weer terug gevonden heeft. Hij is zelfverzekerder, vrolijker en staat weer sterk en gezond in zijn (werk)schoenen. Hij weet nu hoe hij werk zou kunnen zoeken en solliciteren, maar hij heeft besloten dat alleen te doen als er echt een betere baan langskomt. Het hebben van deze vaste baan met alle zekerheden is ook fijn. De relatie met de directeur is verbeterd, ook doordat meneer Jansen meer zelfvertrouwen heeft. Hij ziet beter dat zijn directeur het soms ook gewoon niet weet en in plaats van weg te duiken, gebruikt hij zijn ervaring en kennis om mee te denken over de processen op het werk. Dat ging niet vanzelf en was hard werken, maar met de coaching en ondersteuning van zijn vrouw, heeft hij het voor elkaar gekregen.

Meneer Jansen ‘stuurde zijn eigen loopbaan’ door hulp in te schakelen en doordat hij het aandurfde zichzelf onder de loep te nemen. Zelfsturing hoeft niet altijd een carrière switch te betekenen, met –voor het oog- kleine stappen geef je ook zelf vorm aan je loopbaan. Voor mij is een succesvol loopbaantraject een traject waarin ik mensen stimuleer en ruimte geef om zich bewust te worden van hun kwaliteiten, communicatie en waarden. Zodat mensen zelf leren hun werk mooi te maken.

Yvonne Yan

Meer Ervaringen