Sparren met de leerambassadeur

2308

Veel werkenden lopen er tegenaan: je wilt je verder ontwikkelen, maar je weet niet wat de mogelijkheden zijn. Of je hebt een cursus gevonden, en wil graag weten of deze echt zo goed is als de aanbieder op de website beweert. Grote kans dat er een collega is die jou op weg kan helpen.

Ook ik kijk naar collega’s om inspiratie op te doen om mijzelf binnen mijn vakgebied te ontwikkelen. Ik volg een meerjarige opleiding en voordat ik hieraan begon, heb ik een collega gevraagd of deze opleiding echt zo interessant is en of je er in de praktijk iets aan hebt. En al kost het veel tijd en moeite, ik heb er nog geen dag spijt van gehad dat ik aan deze opleiding ben begonnen.

Leerambassadeurs

Om werkenden extra te ondersteunen, leidt James leerambassadeurs op. Dit zijn medewerkers op de werkvloer die andere collega’s enthousiasmeren om weer aan scholing en ontwikkeling te doen. Ook kunnen collega’s bij hen terecht om te sparren of om te vragen bij wie je moet zijn als je opleiding wilt volgen. Leerambassadeurs leren van ons met name gesprekstechnieken. Ook online coachen is in Corona-tijd een hot-item.

In diverse sectoren zijn er leerambassadeurs gestart, waaronder bij de gemeenten. Dit heeft al tot mooie resultaten geleid. Zo heeft een leerambassadeur werkzaam in een archief een aantal collega’s van hun leerangst afgeholpen. Door negatieve ervaringen uit het verleden durfden zij geen opleiding te beginnen, terwijl dit door te toenemende digitalisering zeer noodzakelijk is.

De leerambassadeurs vertellen me dat het laagdrempelige goed werkt. Veel medewerkers zijn bang dat HR/leidinggevende of hun collega’s denken dat ze weg willen als ze om een loopbaantraject of een opleiding vragen. Een leerambassadeur kan collega’s over die angst heen helpen.

Wij zijn zo enthousiast over deze aanpak dat wij samen met CNV/FNV nog meer groepen leerambassadeurs gaan opleiden. Vorige maand zijn in Friesland en Groningen twee groepen met 30 leerambassadeurs gestart, die zeer gemotiveerd zijn om hun collega’s verder op weg te helpen. Het zou mooi zijn als iedereen binnenkort even kan sparren met een leerambassadeur.

Saskia Marsman

Leestip: op 16 november 2020 gepubliceerd SER rapport over private scholingsbudgetten waarin de leerambassadeurs worden genoemd als belangrijk instrument om mensen te activeren.

Meer Ervaringen