Baas van je eigen ontwikkeling met de leerambassadeur: leerambassadeurs in actie!

106

In een tijd waarin bedrijven worstelen om gekwalificeerd personeel te vinden en te behouden, en werkenden vaak niet toekomen aan hun eigen ontwikkeling, is de rol van leerambassadeurs als schakel tussen HR en de werkvloer steeds belangrijker geworden. Stel je voor: een werkomgeving waarin medewerkers zich gehoord voelen, hun ontwikkelbehoeften worden begrepen en ze worden ondersteund in hun groei en leren. Hoe kunnen organisaties dit realiseren te midden van de uitdagingen van personeelstekort en veranderende werkculturen? In deze blog een duik in de wereld van leerambassadeurs en de impact die zij hebben op zowel werkenden, als organisaties.

Leerambassadeurs zijn medewerkers die zich inzetten om hun naaste collega’s te ondersteunen bij vragen over leren en persoonlijke ontwikkeling. Deze bottom-up kan bijdragen aan een positieve leer- en werkcultuur binnen organisaties. Leerambassadeur Dave Smit:   

‘Ik merkte dat er een enorme leegloop was van vaste collega’s. Merkte ook dat veel collega’s wel iets willen met opleiding of ontwikkeling, alleen vaak niet weten welke weg ze moeten bewandelen of die stap te groot vinden. En daarvoor vind ik het mooi dat ik een soort brug tussen hr-management en de werkvloer kan zijn’. 

Engeland als voorbeeld 

Zelf kwam ik 5 jaar geleden in aanraking met de leerambassadeurs toen een vakbondsbestuurder in Engeland zag wat voor mooi werk de Union Learning Reps verrichtten. Hij heeft er toen een cao-afspraak van gemaakt, waarvan ik de projectleider werd. Ondertussen heb ik meer dan 5 groepen leerambassadeurs opgeleid en word ik er alleen maar enthousiaster van. 

Wat is dan de impact van een leerambassadeur op de organisatie? 

Ten eerste, laagdrempeligheid. Met een leerambassadeur kunnen medewerkers gewoon even een praatje bij de koffieautomaat maken, zonder zich in allerlei officiële en ingewikkelde trajecten bij hun leidinggevende te moeten aanvragen. Dit maakt het gemakkelijker voor medewerkers om vragen te stellen en ondersteuning te krijgen. Ten tweede, leerambassadeurs begrijpen als geen ander hoe ze hun collega’s moeten aanspreken. Ze zijn vaak zelf onderdeel van de werkvloer en begrijpen daardoor hun collega’s beter. Zo is er een leerambassadeur die met zijn collega’s uit de fabriek gaat lunchen om zo het onderwerp leren en ontwikkelen te bespreken. Dit werkt volgens hem veel beter dan van bovenaf gestuurde scholingscampagnes. Als derde, leerambassadeurs staan op dezelfde lijn als hun collega’s. Er is geen hiërarchie en geen angst voor beoordelingen. Ze zijn er simpelweg om te luisteren en te ondersteunen, los van alle organisatiedoelstellingen. Dit creëert een veilige omgeving waarin medewerkers open kunnen zijn over hun leerbehoeften en -wensen. Mijn ervaring is dat veel medewerkers hun scholings- en ontwikkelbehoeften niet met hun leidinggevende of HR durven te bespreken. 

Kortom, de belangrijkste voordelen van een leerambassadeur zijn laagdrempeligheid, connectie met de doelgroep en als laatste gelijkwaardigheid en onafhankelijkheid. 

Onzichtbare kloof 

Veel bedrijven zijn nog terughoudend zijn om het concept van leerambassadeurs te omarmen. Vaak denken ze dat de HR-afdeling voldoende benaderbaar is voor medewerkers en volledig op de hoogte is van hun behoeften op de werkvloer. In de praktijk blijkt dit vaak niet het geval. 

Ik sprak pas een HR-adviseur van een grote organisatie. Zij was er vast van overtuigd dat HR precies wist wat er onder het personeel speelde. Maar de medewerkers vertelden een heel ander verhaal. Ze voelden zich niet gehoord, vonden dat HR te ver van de werkvloer af stond, en waren absoluut niet tevreden met het standaard scholingsaanbod. De ontevredenheid was zo groot dat het personeelsverloop schrikbarend hoog was. 

Katalysator voor verandering 

Gelukkig zien steeds meer bedrijven en organisaties de meerwaarde van leerambassadeurs. Een mooi voorbeeld hiervan is een bedrijf dat de handen ineenslaat met leerambassadeurs om een mooi opleidingspakket voor medewerkers samen te stellen. De leerambassadeurs fungeren als de spreekbuis van hun collega’s, halen hun wensen op en brengen die rechtstreeks naar de HR-adviseur.

Zo kan samenwerking leiden tot een mooi resultaat voor zowel medewerkers, als organisaties. 

Saskia MarsmanMeld je aan! 
Zie jij, als HR- of P&O-adviseur kansen voor leerambassadeurs binnen jouw organisatie? Of ben je enthousiast over leren en zou je zelf graag als leerambassadeur aan de slag gaan? Meld je dan nu aan voor het gratis leerambassadeurstraject (je wordt doorverwezen naar de website van CNV).
Of kijk op deze pagina (diensten James) voor meer informatie.


 

 

Meer Ervaringen